Project: #365photos – Strobist + kleurfilters

Voor het project #365photos heb ik vanavond de gitaar van mijn zoon van boven gehaald. Hieronder het resultaat met daarbij een foto met de gebruikte apparatuur en instellingen. Zelf speel ik geen gitaar maar vanavond heb ik wel even leuk gespeeld met deze gitaar!

Project: #365photos – Bokeh/Strobist-experiment

Leuk om uit te proberen – Bokeh/Strobist-experiment: Glazen in achtergrond, flitser erop en diafragma lekker open… zie 2e foto voor de licht-setup.
Info bij deze foto van dag 160/365 binnen het project #365photos: Nikon D700 + 50mm lens, ISO100 1/160sec f/1.8, flitser achter: SB910 (@200mm 1/8 filter:groen), flitser voor: SB800 (@17mm 1/100 filter:oranje).

Laatste werkdag op school zit er op!

Vandaag de laatste (officiële) werkdag op school gehad. Maandag nog informeel, als vakgroep fotografie, aan huis bezig met het lesprogramma voor komend cursusjaar. En dan is het vakantie! Heerlijk met deze gedachte en het heerlijke avondzonnetje op pad te gaan om een foto voor het project #365photos te maken. Uiteindelijk gekozen voor het zelfportret, deze foto symboliseert het begin van de vakantie. Op pad naar de prachtige plek waar ik de andere foto’s heb gemaakt. Ik waan mij in Frankrijk… wat is Drenthe toch een mooie plek!Project: #365photos – Richard Avedon

Richard Avedon (New York City, 15 mei 1923 – San Antonio (Texas), 1 oktober 2004) was een Amerikaans mode- en portretfotograaf.

Avedon maakte naam als revolutionair modefotograaf. Toen hij in 1946 naar Parijs trok, werd modefotografie nog in de studio bedreven, met statische modellen als etalagepoppen. Avedon haalde de modellen uit de studio en trok er de wereld mee in, om zijn foto’s zo dynamisch mogelijk te maken: hij wilde levende beelden creëren in plaats van poserende mannequins.

Ook de portretten die Avedon maakte zijn indrukwekkend. Hij focust daarbij op de mens, haalt die uit de context van de dagelijkse bezigheid en isoleert hem of haar in de leegheid van de studio. Hij drukt af op een onverwacht moment en slaagt er zo in de beroemden en machtigen der aarde te tonen op een verrassende manier: hun onbekende kant, zonder pose of voorspelbaarheid, altijd in zwart-wit. Hij ging in tegen “de traditie van de vleierij en leugens in de portretkunst”, zoals hij het noemde. De machtigen maakt hij menselijk, de onbekenden geeft hij opvallend veel kracht.

Avedon was aan het werken aan een nieuw project, On Democracy, over de op til zijnde presidentsverkiezingen, toen hij stierf.

Geïnspireerd door deze oude meester vandaag een zelfportret voor het project 365photos. Een leerzame ervaring om het werk van een zo voortreffelijk fotograaf te bekijken, te analyseren en hier zelf mee te experimenten. Een ode aan deze fotograaf!

Werk van Richard Avedon op Artsy


Project: #365photos – update

Voor het project #365photos ben ik ons tuintje ingetrokken… Op zoek naar een mooie foto voor het project ben ik blijven ‘hangen’ bij deze prachtige Hortensia. Gefotografeerd bij avondlicht en vanuit verschillende standpunten heeft het mooie beelden opgeleverd. Achteraf toch de verkeerde plaat gekozen voor het project…? Ik vind het zonde onderstaande foto’s niet met jullie te delen…

Project: #365photos – update

Voor de eerste maand heb ik mij voorgenomen blanco in het project #365photos te stappen en iedere dag een willekeurige foto te maken, te ervaren wat dit project gaat doen.
Inmiddels ben ik ruim 50 dagen aan het fotograferen en wil ik mij meer gaan focussen op de portretfotografie. De meeste ideeën ontstaan bij mij wanneer ik op bed lig en de dag ‘evalueer’ en nieuwe inspiratie zoek voor de dag/dagen die komen gaan. Zo ook het idee de portretfotografie te betrekken op mijn eigen woonomgeving. Het lijkt mij fantastisch een maand lang, helemaal tijdens deze EK-maand, de bewoners van onze straat vast te leggen voor de eigen woning. Bovendien ervaar ik nu al, na 3 dagen fotograferen, dat het fantastisch is mijn buurtgenoten op een andere manier te leren kennen!
‘Maand van de Straat’ met als motto: leuk en leerzaam voor mij en voor de bewoners van de Batinge!

Project: #365photos

Kortste route met TomTom is ook wel eens leuk 😉 Ergens tussen #Sneek en #Drachten… #365photos 10/365

Project: #365photos – Instagram + facebook

Met in het achterhoofd vandaag nog een foto te ‘moeten’ maken in het kader van mijn nieuwe project #365photos ben ik aan de slag gegaan met een stukje actualiteit. Vandaag las ik de kop: ‘Facebook koopt Instagram voor 1 miljard dollar.’ De relatie met de fotografie sprak mij vooral aan. Hieronder de samensmelting tussen beide partijen weergegeven in mijn foto (3/365).

Project: #365photos

365 dagen, iedere dag een foto!

Het idee achter #365photos is het opdoen van ervaring, stimuleren van creativiteit, te groeien als fotograaf. Hoofdzaak is jezelf verbeteren op fotografisch gebied. Niet iedere foto hoeft een fotografisch hoogstandje te zijn.

Voor de eerste maand heb ik mij voorgenomen blanco in het project te stappen en iedere dag een willekeurige foto te maken, te ervaren wat dit project gaat doen. De maanden daarop wil ik mij graag gaan focussen op verschillende aspecten / thema’s binnen de fotografie. Iedere maand een nieuw thema… lopende het project zal dit wel duidelijk gaan worden…

Volg dit project via: